Przedsiębiorstwo
Techniczno-Handlowe
KaPPa-Tech
ul. Polna 101
87-100 Toruń

Dla potrzeb przetwórstwa spożywczego przeznaczona jest szeroka gama taśm i mat z rodzaju "WEAVE  in Motion".

 
WEAVE in Motion ® - pod tą nazwą kryje się grupa wyrobów specjalnie opracowanych przez niemiecką firmę GKD dla potrzeb różnych technologii  w przemyśle spożywczym, chemicznym i tworzyw sztucznych. Obejmuje ona maty filtracyjne i taśmy z tworzyw sztucznych  stosowane w prasach taśmowych, a także taśmy transportowe wykonane ze stali stopowych, stosowane we wszelkiego rodzaju procesach: suszenia, pieczenia i zamrażania produktów żywnościowych.

Wszystkie te wyroby są ściśle dopasowane do wymagań Klienta pod względem konstrukcji, splotu, właściwości mechanicznych i chemicznych oraz wymiarów.

Dzięki wieloletnim doświadczeniom producenta możliwe jest optymalne dostosowanie każdego wyrobu do przyszłych warunków pracy i w efekcie zapewnienie jego dużej żywotności.

Oto kilka przykładowych dziedzin, w których z powodzeniem stosowane są taśmy GKD:

Zamrażanie szokowe

Przeznaczone do tego procesu taśmy transportowe z poliestru charakteryzują się dobrą odpornością na skokowe zmiany temperatury. Dzięki temu nie zmieniają w istotny sposób swoich własności mechanicznych w zetknięciu z ciekłym azotem o temperaturze - 196°C podczas szokowego zamrażania np. owoców transportowanych na taśmie. Niebieski kolor taśmy stanowi dodatkowo kontrast ułatwiający ocenę stopnia zalodzenia powierzchni transportowej.

                                             zamrażanie szokowe

Zamrażanie tunelowe

Przeznaczone do tego procesu karbowane taśmy transportowe ze stali kwasoodpornej charakteryzują się dużą wytrzymałością mechaniczną, odpornością na ścieranie i stabil- nością w ogromnym zakresie temperatur ujemnych i dodatnich. Gładka powierzchnia drutów w taśmach zapewnia lekkie przywieranie zamrażanych produktów w początkowej fazie zamrażania, przy jednoczesnej łatwości ich oderwania przy końcu tunelu. Odporność stali kwasoodpornej na środki chemiczne ułatwia dokładne mycie i dezynfekcję taśmy.

zamrażanie tunelowe

Suszenie

Procesy suszenia, ze względu na wysoką temperaturę (ok. 350°C ) i uwalnianie się różnych substancji chemicznych z suszonych produktów, stwarzają wysokie wymagania w zakresie odporności taśm transportowych na  różne czynniki. Oferowane przez firmę GKD taśmy wykonane ze stali zwykłej lub stopowej sprawdzają się znakomicie w ekstremalnych obciążeniach i temperaturach nawet do 900°C.

Pieczenie

Do pieczenia bułek, chleba, pizzy itp. w tunelowych piecach przelotowych idealnie nadają się karbowane taśmy transportowe wykonane ze stali nierdzewnej. Karby na dolnej stronie taśmy transportowej niezawodnie prowadzą taśmę, a równa powierzchnia robocza ułatwia zdejmowanie ( zsuwanie ) gotowych produktów. Wysoka odporność taśmy na czynniki chemiczne i na temperaturę zapewnia dużą swobodę w doborze środków myjących i temperatury mycia.

Przemysł cukierniczy

Stosowane głównie w procesie oblewania czekoladą taśmy transportowe GKD spełniają nie tylko wysokie wymagania mechaniczne, ale też ich wysoka odporność na czynniki chemiczne i temperaturę ułatwia dokładne mycie i dezynfekcję taśmy.

Przetwórstwo owoców i warzyw

Oferowane przez nas tkane taśmy technologiczne z tworzywa sztucznego (głównie poliestru) przeznaczone są do pras taśmowych używanych w procesie wyciskania soków z owoców i warzyw.

Tkane są na ciężkich krosnach przeznaczonych do tkanin metalowych, dzięki czemu uzyskiwana jest perfekcyjna jakość wykonania oraz wytrzymałość na rozciąganie rzędu 3000 N/cm. Dodatkowy proces obróbki termicznej uelastycznia tkaninę oraz stabilizuje wymiary i kształt splotu.

Brzegi pasów zabezpieczone są przed strzępieniem metodą cięcia termicznego i/lub dodatkową warstwą ochronną z tworzywa sztucznego. Końce taśmy spinane są ze sobą za pomocą specjalnych zamków o dużej wytrzymałości, wykonanych ze stali kwasoodpornej. Rodzaj zapięcia dostosowany jest do rodzaju pasa, a miejsce jego połączenia z pasem jest dodatkowo wzmocnione warstwą tworzywa sztucznego.

Rodzaj splotu, grubość włókna, wielkość oczka tkaniny - są zróżnicowane, w zależności od rodzaju owoców i warzyw, do których są przeznaczone. Specjalna jednowłóknowa konstrukcja tkaniny zapewnia łatwość mycia i czyszczenia.

                                      owoce i warzywa

Copyright © Kappa-Tech 2010-2011.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
MPL Design | Produkty multimedialne